Startpagina
Ontbijt Lunch Avondeten Hapjes Zoet
Uiensoep met port

Ingrediënten
Uiensoep voor 8 personen:

750 gram uien
50 gram roomboter
2 tenen knoflook
40 gram bloem
2,25 liter water
5 groentebouillon blokjes
100 milliliter rode port
1 laurierblad
1 theelepel tijm
8 sneden (afbak) stokbrood
75 gram geraspte oude kaas
Zout en peper

De Uiensoep maken
Benodigde tijd: 1 uur.

VOORBEREIDING
Stappen 1 t/m 7 kan je eventueel een paar uur van tevoren doen.

Ui en knoflook snijden
Snij 750 gram uien in dunne kwart ringen. Snij 2 tenen knoflook in dunne plakjes.

Uien bakken
Smelt in een grote soeppan op niet al te hoog vuur 50 gram roomboter. Bak in ongeveer 20 minuten de uien tot ze zacht en goudgeel zijn.

Water koken
Kook intussen 2,25 liter water in een waterkoker.

Knoflook en bloem
Voeg de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee. Roer op het laatst er ook 40 gram bloem snel doorheen, samen met een scheutje water, zodat het niet aanbakt.

Water en kruiden toevoegen
Voeg dan het kokende water, 5 groentebouillon-blokjes, 100 milliliter rode port, 1 laurierblad en 1 theelepel tijm toe. Doe er dan ook alvast een beetje zout en versgemalen zwarte peper to. Laat het geheel nog 25 minuten zachtjes koken.

Op smaak maken
Haal het laurierblad uit de soep. Breng de soep dan op smaak met zout en peper.

DE SOEP AFMAKEN
De stappen hierna kan je eventueel uitstellen tot vlak voordat je de uiensoep gaat eten.

Kaas raspen en stokbrood bakken
Rasp 75 gram oude kaas kaas en bak indien nodig een afbak stokbrood.

Grill en soep warm maken
Verwarm de grill voor. Breng ook de uiensoep met port weer aan de kook.

Grillen
Snij 8 schuine plakken van het stokbrood. Verdeel dan de geraspte kaas over de plakken stokbrood. Leg ze op een bakplaat en zet die onder de gril. Grill de stokbroodjes met kaas voor 5 minuten. Let op dat de kaas niet aanbrandt.

Opdienen
Doe de uiensoep met port in de borden. Leg dan in elk bord een van de stokbroodjes met kaas.

Eventuele overgebleven geraspte kaas kan je ook nog bij de soep serveren.